top of page

Kulttuurihistorialliset käyntikohteet lähikunnissa

Aktiviteetit

syrjavaara.jpg

Syrjävaara Goodnight observatorio ja tähtipuisto

Kaavin Syrjävaaran laelle, 1700-luvun maalaistilan navetan katolle on noussut observatorion kupoli - mikä on jo näkemisen arvoinen sinänsä. Kyseessä on yksi Suomen pimeimmistä paikoista, missä valosaaste ei haittaa kaukaisten galaxien ja Lapin revontulien tarkkailua. Observatorion alakerrassa on kaukoputkien kuvista koottuja hämmästyttävän kauniita kuvia ja revontulikuvien näyttely. Alueelle on valmistunut myös tähtipuisto - yötaivaan ilmiöiden tarkkailuasemia ja laavuja. Yritys järjestää kursseja ja koulutuksia pimeän taivaan kuvauksesta ja tähtitieteestä kiinnostuneille.

tuomaalantila.jpg

Tuomaalan ratsutila

Tuomaalan tila on oiva käyntikohde lapsiperheille ja ratsastuksesta kiinnostuneille. Kyseessä on toimiva maatila, jolla asustaa ratsuponeja ja -hevosia ja muita kotieläimiä kuten aasi, koira, kanoja, kissoja ja kaneja. Suurin osa hevosista on suomenhevosia.

Tuomaalan tilalla voit ratsastaa ohjatusti kentällä ja maastossa osallistumalla päiväleirille (2-3 tunnin vaellukselle kauniissa vaihtelevissa maisemissa) tai viikkoleireille. Kaikki ohjelmat toteutetaan luotettavilla ja varmoilla hevosilla yli 20 vuoden kokemuksella. Maksutapoina käy mm. mobilepay. Lisätiedot ja varaukset: +358 50 5536929

sup-laudat-naturestsay.jpg

NatureStay SUP-laudat ja kanootit

SUP-lautojen ja kanootin vuokrausta etelä-Tuusniemellä Ranta-Kosulassa. Ota yhteyttä!  

222244710_966743303886469_7804823106391086259_n.jpg

Vaikon Loma & Lohi SUP-laudat ja kanootit

SUP-lautojen ja kanootin vuokrausta tarvikkeineen Vaikkojoen maisemissa Kaavilla! 

40624_422533524113_2040900_n.jpg

Viitakko - kajakit, kanootit ja SUP-laudat

Kajakkien, kanoottien ja SUP-lautojen vuokrausta +ohjattuja melontakursseja. Kajakit alk. 50 eur/vrk +toimitus 20 eur (riippuu etäisyydestä). 

Frisbeegolf radat
Sisävesiristeilyt
Viihde
Ulkoliikunt
Ratsastus
Savusauna
Tiede ja avaruus
hojohojo2.jpg

Viihdekeskus HojoHojo

Yksi Tuusniemen tunnetuimmista paikoista on legendaarinen viihdekeskus HojoHojo, joka on villinnyt tanssikansaa jo vuodesta 1995.  Koe yöttömän yön tanssilavan tunnelma Juojärven rannalla Suomen ykkösrivin artistien tahdissa. Hojolta löytyy tietenkin A-oikeudet, karaokebaari, mökkejä, hotellihuoneita, leirintäaluemajoitusta ja rantasauna. 

rakas-lurjus-maarianvaaran-kesateatteri_

Maarianvaaran kesäteatteri

Teatteritaiteen ystäville löytyy Kaavilta aitoa savolaista näyttämötaidetta idyllisessä maalaismiljöössä! Maarianvaaran Kesäteatteri on Kaavilla toimiva ammattiteatteri, jonka tausta­yhteisö on Maarianvaaran nuorisoseura ry.

Kesäteatteri esiintyy Maarianvaaran nuorisoseurantalolla, mutta tekee myös kiertueteatteria ympäri Suomea. Kiertue painottuu kesäaikaan, mutta ajoittain kesäteatteri on liikkeessä myös muina vuodenaikoina 

Sivakan_lava_Sivakkavaara_Kaavi.jpg

Sivakan 
lavatanssit

Kaavin kunnan Sivakkavaaran kylässä on yksi Suomen vanhimmista tanssilavoista.

Tansseja on kesäkuusta elokuulle yleensä sunnuntaisin klo 19.00-23.00.

Kahvio, WC.

geokatkoilu.jpg

Geokätköily

Geokätköilyn harrastajille Tuusniemen ja Kaavin alueella riittää löydettävää! Geocaching.com sivuston mukaan Tuusniemen ja Kaavin alueen metsämaastossa ja varsinkin saaristossa on satoja geokätköjä odottamassa löytäjäänsä. Erityisen runsaasti kätköjä näyttäisi olevan Suvasveden alueen kapeikossa, joka soveltuu erinomaisesti melontaan. 

kuntoportaat.jpg

Kuntoportaat

Porrasharjoittelusta on tullut yksi viime vuosien kuntoilutrendeistä - eikä ihme:

porrastreenin vahvistaa tehokkaasti kestävyyskuntoa, alaraajojen lihaksia ja hengitys- verenkiertoelimistöä. 

Tuusniemen kyläyhdistys on rakentanut syksyllä 2020 uudet, kauniisti rinnemaastoa myötäilevät Minna ja Miko Rajamon suunnittelemat kuntoportaat lähelle Tuusniemen keskustaa. Ravaamista riittää himokuntoilijoillekin, sillä portaita  on lähes 300. 

tuusniemen-ladut.jpg

Hiihtoladut (Tuusniemi)

Tuusniemen kunta ylläpitää hyväkuntoisia hiihtolatuja maastossa Lautalan ulkoilualueella (noin 2,75 km) sekä koulukeskuksen läheisyydessä (noin 1 km). Ladut pyritään pitämään auki jokaisena viikonpäivänä aamupäivän aikana, mikäli keliolosuhteet sen sallivat.

Lisäksi Juojärven jäälle tehdään talvisin latu satamasta Pahkasalon saaren ympäri (10 km) mikäli jää- ja lumitilanne sen sallivat. (Päätös jäälatujen tekemisestä tehdään sääolosuhteiden mukaan.)

swimming.jpeg

Uimapaikat

Alueella riittää puhdasvetisiä järviä ja hyvin ylläpidettyä uimarantoja- ja paikkoja. Osassa uimapaikoista löytyy myös grillipaikka-piknikkiä varten. Tarkemmat tiedot ja osoitteet kunnan ja kyläyhdistysten ylläpitämiin lukuisiin uimarantoihin ja uimapaikkoihin löytävät alta:

WhatsApp Image 2020-12-20 at 17.22.21.jp

Sienestys ja marjastus 

Koillis-Savossa marjastamisella ja sienestämisellä on pitkät perinteet. Kaavi ja Tuusniemi ovat tunnettuja runsaista marja- ja sienisadoista- alueen metsisssä esiintyy erityisesti mustikkaa, vadelmaa, puolukkaa, variksenmarjaa, soilta voi lisäksi löytää karpaloita ja lakkoja (hilloja). Sienisadot ovat viimevuosina olleet poikkeuksellisen runsaita - herkkutatteja, kanttarelleja, suppilovahveroita, haperoita, rouskuja. Hyviä marja- ja sienipaikkoja löytyy esim. retkeilyreittien varrelta - ota sanko ja sieniveitsi mukaan, sillä saaliina voi olla ekologista ja varmasti terveellistä gourmet-ruokaa!  

hiihtoladut.jpeg

Hiihtoladut (Kaavi)

Kaavin kunta ylläpitää talvisin seuraavia perinteisen ja luistelutyylin hiihtolatuja:  

  • Peltolatu: noin 1,6 km:n latureitti perinteisellä ja vapaalla tyylillä kirkonkylällä vierasvenesataman alueella ja läheisellä pellolla.

  • Paanalanlenkki , n. 9 km (perinteinen ja vapaa tyyli)

  • Kuntorata/valaistu latu 5 km kirkonkylä . Kunnostettu 3 km kirkonkylä (perinteinen ja vapaa tyyli)

  • Kaskenhiihto -latureitti välillä Kaavi-Rasimäki n. 10 km/suunta. Kunnostettu talkoovoimin, käytössä toistaiseksi perinteisen latu. Ladulle pääsee Rasimäestä ja Niemeläntien varrelta. 

ms-sergei.jpg

Risteilyt Valamon luostarista

Kesän 2024 risteilyt 26.6-17.8.2024:

 

Juojärven risteily klo 11.30-13.00, 22e /alle 15v. 11e Kanavaristeily klo 13.00-15.30, 28 €/alle 15 v. 14e

Kanavaristeily klo 16.30-19.00,  28e / lapset alle 15v. 14e Ilta(auringonlasku)risteily 19.30-21.00 Hinta 22e / lapset alle 15v. 11e

Risteilyt tiistaista lauantaihin. Liput laivalta / kortti / käteinen. Tiedustelut ja varaukset 050-5112 217, 050 -4765 722

 

Juhannuksena Karvion Leirintäalue – Heinäveden satama (kermacotta) nonstop. perjantai ja lauantai 21-22.6.2024. 

juojarvi7_edited.jpg

Kalastus

Juojärvi, Rikkavesi, Suvasvesi ja alueen pienemmät järvet ovat tunnettuja kirkkaasta ja puhtaasta vedestä, myös runsaasta ja monipuolisesta kalakannastaan; ahventa, kuhaa, haukea, muikkua ja taimenta. Kalastusluvan voit tilata kätevästi netistä tai ostaa Tuusniemen Teboililta.

Frisbeegolf

Kaavi DiscGolfPark

Kaavin Iloharjun maastoon avautunut 18-väyläinen frisbeegolf metsärata. Rata myötäilee alueella olevaa pururataa, mutta väylät eivät kulje pururataa pitkin. Rata tarjoaa heitettävää niin aloitteleville, kuin lajiin enemmän perehtyneille.

Frisbeegolf radan käyttö on ilmaista.

mikkala-frisbeegolf-2_edited.jpg

Mikkalan Frisbeegolf rata.

Mikkalan maalaistalon 18-väyläinen frisbeegolfrata Kaavilla tarjoaa täysin erilaisen ja eksoottisen frisbeegolfelämyksen. Rata on rakennettu aitoon maalaismaisemaan; on reitillä löntysteleviä lehmiä, pisteaitoja, peltoa, metsämaastoa, ylä- ja alamäkeä, pitkää ja lyhyttä väylää yms. Ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka, jossa pelaamista riittää vaikka koko päiväksi. Mikkalan maatilalta saa tarvittaessa myös majoitus- ja ruokailupalveluita. 

Frisbeegolf radan käyttö on ilmaista, ilmoitathan tulostasi etukäteen.  

Leikkipuistot
AdobeStock_88915292.jpeg

Tuusniemen Frisbeegolf rata

Pururadan tuntumassa, vaihtelevassa maastossa kulkeva 9-väyläinen metsärata.

Ilmainen. 

angrybirds-tuusniemi.jpg

Puistosataman leikkipaikka ja Beachvolley-kenttä

Tuusniemen puistosatamasta löytyy tekemistä kaiken ikäisille: AngryBirds-monitoimilaiva, beachvolley-kenttä, grillikota sekä lapsille soveltuva, kovapohjainen hiekkaranta.

bottom of page