Luontokohteet ja retkeilyreitit

rotkolaakso1.jpeg

Seinävuoren rotkolaakso & vaellusreitit

Seinävuoren rotkolaakso on jylhyydessään näkemisen arvoinen luontonähtävyys. Luonto on vuosituhansien kuluessa muovannut uskomattoman taideteoksen, jonka vaikuttavuus tulee esille vasta itse paikan päällä koettuna.

 

Seinävuoren ympäri kulkee suosittu 2,5 km opastettu retkeilyreitti, miltä voi patikoida myös Kaavinkoskelle (20 km). 

 

Alueelta löytyy kaksi laavua nuotiopaikkoineen, grillikota, näköalatasanne, laituri, opastustaulut, puuliiteri sekä käymälä.

vaikkojoki1.jpeg

Vaikon vaellus- ja pyöräilyreitit

Vaikonvaellus-polut ovat helppokulkuiset ja sopivat kaikenikäisille.

Vaikon luontomatkailualue käsittää tuhansien hehtaarien vaihtelevat maa-alueet Vaikkojoen jokireitillä ja sen vaikutuspiirissä. Alueelta löytyy eri kasvutyyppien erämaita aina lehtometsistä kuiviin kankaisiin ja hyvät mahdollisuudet sienestykseen ja marjastukseen.

Silmäsuon vaellusreitit

Silmäsuo on ainutlaatuinen luonnonsuojelualue, harjusuppaan muodostunut rämeneva. 

Silmäsuon vaellusreitti on helppokulkuinen ja sopii kaikenikäisille. Ahvenlammen laavulta löytyy mukava taukopaikka. Alueella voit bongata harvinaisen viitasammakon sekä tyypillistä rämenevan kasvistoa kuten vaiveron, kurjenjalan, suopursun, tupasvillan, suokukan, isokarpalon yms.

kylakiekka.jpg

Kyläkiekka

Koivulahden kylä sijaitsee reilun 30 km:n päässä Kuopiosta linnuntietä itään, Tuusjärven ja Hiidenlahden välimaastossa. Siellä on Kyläkiekka, kaikille avoin reitti, jonka varrella voit tutustua  idyllisen savolaiskylän maalaismaisemiin. 

 

Vierailusi tukikohtana toimii tunnelmallinen

kotarakennus ja lintutorni Koivulahden pohjukassa. Voit tulla siihen maanteitse tai veneellä Summan pienvenereitiltä poiketen.

Kyläkiekka on pituudeltaan 3,3 km, enimmältä osaltaan maantietä. Metsätaipaleen läpi opastaa vajaan kilometrin mittainen luontopolku.

AdobeStock_122238655.jpeg

Luostarivaellus

Luostarivaellus alkaa Tuusniemen puolella Särkisen kodalta jatkuen Lintulan luostariin (noin 7 km) ja Valamoon asti (noin 27 km). Vaelluksen voi aloittaa myös Pankintien kodalta, jolloin vaellusreitin pituus Lintulan luostariin on n. 4 km. Lintulan luostarissa toimii kesäaikana 1.6.-31.8. kesäkahvila - mahdollisuus myös mökkimajoitukseen. Valamon luostarilla on ympärivuotista majoitus- ja matkailutoimintaa.  

Vaellus kulkee pitkin vaihtelevaa metsämaastoa ja reitin varrella kasvaa runsaasti mustikkaa, puolukkaa, herkkutatteja, kanttarelleja ja suppilovahveroita. 

Puistosataman melontareitit

Puistosatamasta on mahdollista tehdä eripituisia melonta- tai souturetkiä Juojärven kuvakauniiseen saaristoon. Mielenkiintoisia retkikohteita ovat Kannassaaren luontopolku ja kota sekä  Soukan Koukkelo, mikä on Soukan saaressa sijaitseva luola, vanha vankikarkureiden ja käpykaartilaisten piileskelypaikka.  Kajakkeja tai soutuveneitä voi vuokrata Puistosataman rantakahvilasta Juojärven Helmestä. 

paimensaari2.jpg

Paimensaari

Paimensaari Suvasveden saaristossa on oiva retkikohde melojalle tai veneilijälle.  Paimensaaren tila oli omavaraisten edelläkävijäsisarusten koti 1920-luvun alusta aina vuoteen 1987 asti. Heinäveden laivareitin varrella olevan saaren kauniiseen luontoon ja omalaatuiseen historiaan johdattelee viehättävä Paimenpolku. Tilan rakennuksia ja perinneympäristöä on kunnostettu ja saarelle on rakennettu polut, opastetaulut ja rantautumispaikka retkeilijöiden iloksi. Tila on ympäri vuoden avoinna yleisölle, mutta rakennuksiin ei ole sisäänpääsyä.

Paimensaari sijaitsee Tuusniemen eteläosassa, Levälahden kylän laivalaiturista noin 1,5 kilometriä etelään. Rantautumispaikka sijaitsee saaren luoteisosassa.

Myllykoski.jpg

Koivulahden myllykoski

Myllykosken alue on suosittu retkeilyalue. Sieltä löytyy kolme nuotiopaikkaa ja luontopolut. Sielu lepää kosken kohinaa kuunnellessa.

Myllykoskelta pääsee myös Kyläkiekan 3,3 km:n pituiselle retkeilyreitille. Reitti kulkee pääosin teitä pitkin ja metsätaipaleen läpi opastaa vajaan kilometrin pituinen luontopolku. Reitin tukikohtana toimii vapaassa käytössä oleva kotarakennus Koivulahden pohjukassa, jossa on myös kaunis retkisatama.

Vaikkojoen melontareitti

Vaikkojoki sijaitsee Kaavin ja Juuan kuntien alueella. Se on luonteeltaan tummavetinen, kapea ja erämainen joki. Vaikeusasteeltaan se soveltuu lähes kaikille melojille, joskaan sitä ei voi suositella ensikertalaisille ilman opasta. Kypärä on välttämätön varuste muiden turvavälineiden lisäksi. Laskureitti kulkee useimmiten kosken keskellä. Vedenkorkeuden vaihtelu vaikuttaa olennaisesti koskien luokitukseen ja laskukelpoisuuteen. Jokireitillä on leiri- ja taukopaikkoja. Leiripaikoilla on hyvä varustus, huolto ja opastus. Koskien nimet, pudotuskorkeudet, pituudet ja luokitukset on merkitty kylteillä maastoon lähes kaikilla koskilla.

telkkämäki.jpg

Telkkämäen kierros

Telkkämäen luonnonsuojelualue on ainutlaatuinen kaskiperinnetila Pohjoismaissa. Tämä pieni luonnonsuojelualue tarjoaa mahdollisuuden eläytyä hetkeksi menneeseen elämäntapaan. Pohjois-Savossa on kaskiviljelty aina 1400-luvulta lähtien. Telkkämäessä kaskialueeseen ja sen luontoon pääsee tutustumaan pihapiirin lisäksi kahdella lyhyellä luontopolulla.

  • Laidun kierto, 0,9 km, on helppokulkuinen polku, joka kiertää metsälaitumen. Kiertoaika noin 20 min.

  • Rietulan kierto, 1,9 km, on helppokulkuisessa maastossa. Polulla saa hyvän käsityksen kaskikulttuurin vaikutuksesta luontoon. Polulla kulkiessa on syytä ottaa huomioon, että perinteiset kapulasillat voivat olla liukkaita sääoloista riippuen. Polun kiertoaika noin 40 min.

kaavinkoski1.jpeg

Kaavinkoski

Kaavinkoski on Kaavin ja Tuusniemen rajalla sijaitseva v. 1915 rakennettu kanava, joka yhdistää Rikkaveden ja Kaavinjärven. Kanava-alueella on edelleen jäljellä siltavahdin tupa pihapiireineen ja kyläyhdistyksen savusauna Saunapirtti ja kota.   

Kaavinkoskelta pääsee Seinävuoren vaellusreiteille. Kaavinkoskelta kulki aikoinaan Täyssinän rauhan raja Ruotsin ja Venäjän välillä. 

Ohtaansalmen sillat

Savon Karjalasta erottavat Ohtaansalmen sillat sijaitsevat valtatie 9 varrella Tuusniemen kunnan ja Outokummun kaupungin rajalla.

Nykyinen silta (1996) on rakennettu vanhan sillan (1952) viereen, mikä muodostaa maisemallisesti sekä historiallisesti arvokkaan kokonaisuuden. Uusi Ohtaansalmen silta on pisin Suomessa toteutettu laattapalkkijännesilta, ja sen pituus on 96 metriä.

AdobeStock_224634463.jpeg

Paakkilan avolouhos

Kirkasvetinen louhos soveltuu hyvin sekä harraste- että luolasukellukseen ja myös vapaasukellukseen. Se on lisäksi kaunis luontonähtävyys ja uimapaikka.  Louhoksesta on otettu aikanaan asbestia, joka on hengitettynä vaarallista, mutta vedessä vaaratonta.

Avolouhoksen syvyys on n. 30 metriä ja näkyvyys jopa 20 metriä. Louhoksessa on yksi tunneli, jonka suuaukko on 28 metrin syvyydessä. Tunneli johtaa toiseen pienempään avolouhokseen. 

Sukeltaja voi bongata louhoksen pohjalta mm. rautatievaunun, auton, moottoripyörän yms. Isomman louhoksen reunalla on kartta, laituri, laavu, tulipaikka ja kuivakäymälä. Kohteelle pääsee myös talvella; avanto pitää tehdä itse.

Huom! Avolouhos on yksityisessä maanomistuksessa. Käynnistä tai sukeltamisesta tulee ilmoittaa Facebookin Paakkila-ryhmään tai ottamalla yhteys Kuopion Urheilusukeltajat ry:hyn.

Täyssinän rauhan rajakivi

Pohjois-Savo oli muinoin Ruotsi-Suomen ja Venäjän välistä rajaseutua, jonka omistuksesta sodittiin. Vuonna 1595 solmittiin Täyssinän rauha. Ruotsi-Suomen valtakunnan raja siirtyi idemmäksi.

Uusi Ruotsi-Suomen ja Venäjän raja merkittiin maastoon tärkeimmille rajapaikoille, kuten oli sovittu Täyssinän rauhassa 18. toukokuuta 1595. Muuttuneista rajoista kertovat rajakivet ovat arvokas muisto menneiltä ajoilta. Rajamerkit ovatkin muinaismuistolailla rauhoitettuja.


Yksi näistä rajapaikoista sijaitsee Ohtaansalmen sillan kohdalla noin 12 kilometriä Tuusniemeltä Outokumpuun päin.

Aarnimetsän luontopolku Pajumäessä

Annikki Brander-Pitkäsen ja Yrjö A. Pitkäsen säätiön aarnimetsän tehty polku on tutustumisen arvoinen kohde kaikille luonnosta kiinnostuneille ja sopii erinomaisesti koululaisten retkikohteeksi.  N. 300 metriä pitkä polku kulkee luonnontilaisessa metsässä, josta löytyy "kotoperäisten" lajien lisäksi mm. lehmuksia, sembramäntyjä ja vaahteroita.

Reitin varrella on pystytetty aarnimetsän ominaislaatua kuvaavia infotauluja. 

Tuusmaki.jpg

Tuusmäen Helmi

Tuusmäen Helmi on suosittu näköalapaikka, jossa sijaitsi entinen Tuusniemen laskettelukeskus. Laskettelukeskuksesta on enää muistona vanhat hiihtohissit. 

Paikalta löytyy laavu nuotiopaikka, käymälä ja puuvarasto. Hyvällä säällä tarkkasilmäisimmät voivat erottaa horisontissa siintävän Puijon tornin.

Kohteeseen vievän tien viimeinen osuus (n. 1 km) on huonokuntoinen ja paras suorittaa jalan. 

Pytty laavu.jpg

Pyttysaari

Pienessä Juojärven saaressa sijaitseva retkisatama jossa laituri, nuotiopaikka, käymälä.

kannassaari-nuotio.jpg

Kannassaari

Pienessä Juojärven saaressa sijaitseva kaunis retkisatama jossa laituri, poijut, nuotiopaikka, käymälä ja saaren ympäri kiertävä luontopolku. Saarella on myös pieni taukotupa, jossa voi tarpeen tullen pitää sadetta tai jopa yöpyä.