top of page
Etsi
  • Writer's pictureMikko Koistinen

Seinävuori - yksi Savon seitsemästä ihmeestä

Päivitetty: 20. heinäk. 2021

Seinävuoren rotkolaakso Tuusniemellä on jylhyydessään näkemisen arvoinen luontonähtävyys. Luonto on vuosituhansien kuluessa muovannut uskomattoman taideteoksen - portin menneisyyteen, jonka vaikuttavuus tulee esille vasta itse paikan päällä koettuna.


Seinävuori on peruskalliossa tapahtuneen siirroksen seurauksena syntynyt tektoninen laakso, joka kulkee pohjois-eteläsuuntaisesti. Se on noin 500 m pitkä, 20-40 m leveä ja syvyyttä sillä on paikoitellen jopa 25 metriä. Seinävuoren rotkolaakso on osa laajempaa ruhjevyöhykettä. Nämä ruhjemuodostumat saivat alkunsa noin 1900-1800 miljoonaa vuotta sitten valtavissa maanjäristyksissä ja sitä seuranneen monivaiheisen geologisen prosessin tuloksena.


Rotkolaakso rauhoitettiin vuonna 1964 luonnonsuojelulain nojalla luonnonsuojelualueeksi. Täällä pääset aistimaan vanhan metsän tunnelmaa, aivan kuin olisit aikamatkalla menneisyyteen. Alueella on kasvaa reilusti yli 200 vuotiaita kookkaita kuusia, mäntyjä ja koivuja - joukossa myös kauniisti keloontuneita puita.Kallion rinteillä ja metsän sammalikossa kasvaa runsaasti mustikoita, puolukoita ja variksenmarjoja. Loppukesästä ja syksyllä metsään ilmestyvät myös sienet - herkkutatit, kanttarellit ja suppilovahverot. Ota retkelle mukaan marjasanko ja sieniveitsi!

Pakkaa Rotkolaakson retkelle mukaan makkaraa tai muuta grillattavaa - retkeilykohteesta löytyy kookas laavu nuotiopaikkoineen, vastarakennettu grillikota, laavu kallion harjalla, näköalatasanne, laituri, puuliiteri sekä käymälä. Näköalatasanne, laavu ja laituri ovat esteettömiä.


Paikalliset luontomatkailuyrityksen järjestävä Rotkolaaksossa mielenkiintoisia ohjelmia - voit osallistua esim. riistaruokakurssilla, eräruokaretkelle, metsäjoogaan tai mindfulness-ohjelmaan. Talvisin voit lähteä opastetulle lumikenkäretkelle Seinävuoren maastoon.


Rotkolaakson ympäri kiertää noin 2,5 kilometrin pituinen retkeilyreitti. Reitti on osin melko vaativa. Opastettu polku kulkee paikoitellen läheltä rotkon reunaa, joten etenkin lasten kanssa reitillä kannattaa noudattaa varovaisuutta.


Rotkolaaksosta voi myös patikoida Kaavinkoskelle saakka Mäkimajan ja Ahvenlammen laavujen kautta. Matkaa kertyy noin 20 kilometriä.


Seinävuoren rotkolaakso löytyy osoitteesta Seinävuorentie, 71200 Tuusniemi. Kohteeseen on opastus valtatie 9 varrelta sekä Joensuusta että Kuopiosta päin tultaessa.


Paikan suosiosta johtuen Seinävuorentiellä on talvikunnossapito. Tie aurataan ns. alaparkkipaikalle asti, sekä tehdään pisto huoltorakennuksen edestä kodalle. Tietä ei aurata ylös näköalatasanteelle.


Linkki: Seinävuoren Rotkolaakso (video) Linkki: Seinävuoren Rotkolaakson kierto (kartta retkeilyreiteistä)


563 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page