top of page
Etsi
Writer's pictureMikko Koistinen

Talvikalastus koukuttaa - Laatokan kalastajien jalanjäljillä Suvasvedellä

Päivitetty: 19. maalisk. 2021

Veljenpoikani Jukka (14 v) on ollut kova kalamies pienestä pitäen. Muistan elävästi, kun 6-vuotiaana hän sai ensimmäisen verkkonsa ja sehän piti laittaa samantien mökin rantaan Juojärvellä. Eipä aikaakaan kun verkkoon ui yli 2 kiloa painanut ahven. Kokoa oli sen verran, että se ei mahtunut kokonaisena savustuspönttöön. Tämän kokemuksen jälkeen Jukka on harrastanut kalastamista ahkerasti, mutta talvikalastaminen oli etelä-Suomen huonojen talvien johdosta jäänyt vähemmälle.

Suvasveden puhtaissa vesissä kasvanut ahven on ruokakalana arjen luksusta parhaimmillaan.


Oli selvää, että pilkkiminen oli yksi itä-Suomen hiihtolomamme ehdottomista aktiviteeteista. Tällä kertaa talvikalastusta päätettiin kokeilla ammattioppaan johdolla, jonka mukaan talvella kalaa voi tulla jopa enemmän kuin kesällä. Voiko sellaiseen pystyä muutkin kuin ammatti- tai himokalastajat?


Etelä-Tuusniemellä Suvasveden rantamaisemissa sijaitseva Eräpaimen Oy on erikoistunut luonto-ohjelmiin ja niittänyt mainetta ainutlaatuisilla metsästys- ja kalastuselämyksillä. Eräpaimenen yrittäjä Auvo Hirvonen on kokenut eräopas ja hän lupasi opettaa meille vanhoja Laatokan kalastajien kalastustekniikoita. “Se on ihme, jos ei näillä konsteilla ei nappaa!”


Varhain torstai-aamuna starttasimme reellä Suvasveden jäälle tarkoituksena kaksiosaiselle kalastuskurssille. Tarkoituksena oli ensin pilkkiä ahventa ja särkeä, joista jälkimmäistä käytetään syöttökaloina hauen koukkukalastukseen. Kyseessä on koukkukalastuksen ikivanha mutta toimiva tekniikka, jonka Auvo on oppinut aikoinaan matkoillaan Venäjän Karjalassa.


Valitsemallamme päivänä ei ollut mikään paras pilkkikeli. Aurinko oli pilvessä ja jäällä oli paksu lumipeite, minkä alle oli noussut vettä. Ilman asianmukaisia varusteita, kuten lämpimiä kumikenkiä, jäälle ei olisi mitään asiaa. Pilkkimisessä ainoana tarkoituksena ei kuitenkaan ole kalan saanti vaan koko prosessi. Se, että voi unohtaa hetkeksi kaikki huolet ja murheet, rauhoittua luonnossa ja herkistää aistinsa tuntemaan pilkkivavan pienimmänkin nykäisyn. “Jos kala ei syö 10 minuutin odottelun jälkeen, kannattaa vaihtaa reikää.” Ahvenet ovat parvikaloja, joita tulee etsiä aktiviisesti - ensin matalalta ja siirtyä sitten syvemmälle. Pilkki pohjaan, koputus, lyhyt kelaus ylöspäin ja odottamaan. Ahkeran kairaamisen ja pienen harjoittelun jälkeen alkoikin nykiä ihan huolella. Kullanvärinen viehe näytti toimivan tällä säällä parhaiten. “Muista nopea vastaisku ja veto ylöspäin, muuten kala karkaa” Auvo opasti. Vanhat metsästäjän vaistot heräävät viimeistään silloin, kun ensimmäisen kalan saa nostettua ylös. Veljenpoika taisi löytää kokonaisen parven, sillä yhdestä reiästä nousi ylös kymmenkunta kalaa.


Aamupäivän aikana Suvasveden kirkkaista vesistä kiskottiin yhteensä 15 kalaa, 12 ahventa ja 3 särkeä. Jälkimmäisistä tehtiin syöttikalat koukkuihin, jotka palaisimme tarkistamaan muutaman päivän kuluttua. Ohjelman lopuksi nautittiin maittava lounas Eräpaimenen tiloissa. Lounaan aikana kerrottiin tietenkin kalajuttuja ja kuunneltiin Auvon hauskoja ja uskomattomia tarinoita reissuilta Venäjän Karjalassa.


Kirkkaassa vesissä kasvaneet ahvenet perattiin, fileoitiin ja niistä valmistettiin perinteinen savolainen ahvenkukko - ja hyvää tuli!


Ei ihme, että pilkkimiseen voi jäädä koukkuun. Sillä saa pitkäkestoisen hyvänolon tunteen useassa vaiheessa.

  1. Pilkkimisen aikana rentoutuu ja saa kevyttä liikuntaa.

  2. Se on edullista ajanvietettä, joka sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta.

  3. Kalan tarttuessa koukkuun kokee jännittävän ja palkitsevan tunteen, jota on vaikea pukea sanoiksi.

  4. Kalaonni paranee kokemuksen myötä.

  5. Kalastuksen jälkeen odottaa vielä makuelämys, kun lähiruoasta loihtii maukkaan ja terveellisen aterian. Itse kalastettu maistuu aina paremmalta kun kalatiskiltä ostettu.

  6. Saat luonnollisessa muodossa sitä kuuluisaa D-vitamiinia.

Opastettua talvikalastuskurssia voi suositella lämpimästi kaikille, jotka haluavat syventää pilkkimistaitojaan tai kokeilevat sitä ensimmäistä kertaa. Oppaan avulla pääset heti hyville kala-apajille, vältät aloittelijan virheet ja pääset jyvälle pilkkimisen todellisesta luonteesta. Omatoimisesti homma menee helposti sähläämiseksi ja seurauksena on turhautuminen.


Pilkkimiskurssi soveltuu kaikenikäisille ja kaikenkokoisille seurueille ja ryhmille.


Miten kävi haukikoukkujen? Se käytiin tarkistamassa koko perheen voimin. Katso lopputulos allaolevalta videolta!


Seuraavassa artikkelissa kokeillaan viikonloppua maatilan isäntänä Mikkalan maalaistalossa Kaavilla. Mitä tapahtuu kuin kaupunkilaislapset näkevät ensimmäistä kertaa lehmiä?


213 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page